Oroar du dig för hälsan, ekonomin, barnen och jobbet? Känns det som att du kommer råka ut för en katastrof? Att ständigt gå runt med en gnagande oro tar på krafterna och gör oss mindre nöjda med livet. Men det går att få kontroll över oron! Här delar vi med oss av ett antal effektiva självhjälpstekniker.
Varför oroar man sig?
Om du är en person som oroar dig överdrivet mycket kan det vara skönt att höra att det inte är ditt fel. Vissa människor är helt enkelt mer orosbenägna av naturen och varför finns det inget riktigt bra svar på. Kanske har det varit evolutionärt fördelaktigt att oroa sig, ett sätt att undvika hot och obehagliga konsekvenser i framtiden.
Oro är också något som är helt naturligt och som alla människor ägnar sig åt ibland. Måttlig oro kan t.ex. få oss att anstränga oss lite extra, lösa problem i vardagen och motivera oss att ta hand om oss själva.
Men när oron går överstyr stjäl den både tid och energi och gör att vi missar viktiga saker i vår vardag. Överdriven och långvarig oro brukar ge symptom som rastlöshet, irritation, magont, sömnproblem, passivitet och att man känner sig spänd och sliten. Hur oron yttrar sig varierar dock från person till person.
Hantera din oro på ett konstruktivt sätt
Så vad kan du göra om du fastnat i en negativ orosspiral? Det välmenta rådet ”sluta oroa dig” hjälper knappast och kan snarare leda till att man oroar sig ännu mer. Som tur är finns det många strategier att prova när oron börjar påverka ens välbefinnande negativt.
Här följer några övningar som du kan testa.
-
Öva dig på effektiv problemlösning
Överdriven oro kan leda till att vi undviker att lösa faktiska problem. Personer som är väldigt orosbenägna har nämligen ofta en negativ syn på både problemet och sin egen problemlösningsförmåga som gör att det känns hopplöst och överväldigande att ta itu med problemen i vardagen.Öva dig istället på att se problemen i tid: skriv löpande ner dina återkommande problem i vardagen och se om det finns något gemensamt tema. Vilka situationer skapar ofta onödig stress? Finns det något annat sätt att ta itu med problemen för att minska på stressen?
-
Tvåminutersregeln
Ett bra sätt att testa om det är oro eller problemlösning du sysslar med är tvåminutersregeln. Sätt ett alarm på två minuter och fundera på ditt problem. När alarmet ringer så ställ dig själv några frågor: Har jag kommit närmare lösningen på problemet? Mår jag bättre nu än innan? Om svaret är ja på någon fråga ägnar du dig åt problemlösning, eller åtminstone något som är konstruktivt för dig, men om svaret är nej är det förmodligen oro du sysslar med.
-
Acceptera ovissheten
Syftet med oron är att kontrollera framtiden – vilket ju inte är möjligt. Personer som oroar sig mycket har en lägre tröskel för att stå ut med ovisshet och känner ett obehag av att inte veta hur något ska bli. För att minska osäkerheten börjar man anstränga sig och ägna sig åt olika kontrollerande beteenden som snarare förstärker ens oro. När du blir orolig, öva dig istället på att acceptera ovissheten. Du vet inte hur det kommer bli – och det är okej. När du övar dig på att acceptera livet som det är, hur oroande det än ter sig, så kommer hjärnan tro att hotet är borta och stresshormonerna klinga av.
-
Avsätt tid för medveten närvaro
Lär dig att slappna av genom att sitta tyst och fokusera på din andning. Det är bevisat att medveten närvaro reducerar stress och ökar vårt välmående. När du slappnar av lugnar sinnet ner sig och det blir enklare att få distans till sina tankar och känslor. Prova att ladda ner en mindfulness-app och avsätt en kort stund varje dag.
-
Ifrågasätt dina tankar och känslor
Påminn dig själv om att tankar bara är tankar och att känslor bara är känslor. Bara för att du tänker eller känner en viss sak betyder det inte att det är sant!
-
Gör något annat en stund
Om du upptäcker att du fastnat i en orosspiral kan det vara effektivt att byta miljö och göra något annat. Gå ut och gå, ring en vän eller gör något annat som du mår bra av.
Då är det dags att söka hjälp
Om du känner att oron är svårkontrollerad, har pågått under en lång tid och påverkar din vardag och sinnesstämning negativt – sök hjälp! På Lägereld kan du boka videosamtal med en psykolog för 100 kr utan remiss.
Vill du prata med någon av oss psykologer?
Hör av dig så återkopplar vi och hittar en tid som passar dig.
Posted av Lägereld - september 10, 2020
Lägereld - din samlingsplats för ökat välmående och gemenskap.
Mer från denna användare
Mer inom denna kategori