fbpx Hoppa till innehåll

När oron löper amok

Oroar du dig för hälsan, ekonomin, barnen och jobbet? Känns det som att du kommer råka ut för en katastrof? Att ständigt gå runt med en gnagande oro tar på krafterna och gör oss mindre nöjda med livet. Men det går att få kontroll över oron! Här delar vi med oss av ett antal effektiva självhjälpstekniker.

Varför oroar man sig?

Om du är en person som oroar dig överdrivet mycket kan det vara skönt att höra att det inte är ditt fel. Vissa människor är helt enkelt mer orosbenägna av naturen och varför finns det inget riktigt bra svar på. Kanske har det varit evolutionärt fördelaktigt att oroa sig, ett sätt att undvika hot och obehagliga konsekvenser i framtiden.

Oro är också något som är helt naturligt och som alla människor ägnar sig åt ibland. Måttlig oro kan t.ex. få oss att anstränga oss lite extra, lösa problem i vardagen och motivera oss att ta hand om oss själva.

Men när oron går överstyr stjäl den både tid och energi och gör att vi missar viktiga saker i vår vardag. Överdriven och långvarig oro brukar ge symptom som rastlöshet, irritation, magont, sömnproblem, passivitet och att man känner sig spänd och sliten. Hur oron yttrar sig varierar dock från person till person.

Hantera din oro på ett konstruktivt sätt

Så vad kan du göra om du fastnat i en negativ orosspiral? Det välmenta rådet ”sluta oroa dig” hjälper knappast och kan snarare leda till att man oroar sig ännu mer. Som tur är finns det många strategier att prova när oron börjar påverka ens välbefinnande negativt.

Här följer några övningar som du kan testa.

  1. Öva dig på effektiv problemlösning

    Överdriven oro kan leda till att vi undviker att lösa faktiska problem. Personer som är väldigt orosbenägna har nämligen ofta en negativ syn på både problemet och sin egen problemlösningsförmåga som gör att det känns hopplöst och överväldigande att ta itu med problemen i vardagen.Öva dig istället på att se problemen i tid: skriv löpande ner dina återkommande problem i vardagen och se om det finns något gemensamt tema. Vilka situationer skapar ofta onödig stress? Finns det något annat sätt att ta itu med problemen för att minska på stressen?

  1. Tvåminutersregeln

    Ett bra sätt att testa om det är oro eller problemlösning du sysslar med är tvåminutersregeln. Sätt ett alarm på två minuter och fundera på ditt problem. När alarmet ringer så ställ dig själv några frågor: Har jag kommit närmare lösningen på problemet? Mår jag bättre nu än innan? Om svaret är ja på någon fråga ägnar du dig åt problemlösning, eller åtminstone något som är konstruktivt för dig, men om svaret är nej är det förmodligen oro du sysslar med.

  1. Acceptera ovissheten

    Syftet med oron är att kontrollera framtiden – vilket ju inte är möjligt. Personer som oroar sig mycket har en lägre tröskel för att stå ut med ovisshet och känner ett obehag av att inte veta hur något ska bli. För att minska osäkerheten börjar man anstränga sig och ägna sig åt olika kontrollerande beteenden som snarare förstärker ens oro. När du blir orolig, öva dig istället på att acceptera ovissheten. Du vet inte hur det kommer bli – och det är okej. När du övar dig på att acceptera livet som det är, hur oroande det än ter sig, så kommer hjärnan tro att hotet är borta och stresshormonerna klinga av.

  1. Avsätt tid för medveten närvaro

    Lär dig att slappna av genom att sitta tyst och fokusera på din andning. Det är bevisat att medveten närvaro reducerar stress och ökar vårt välmående. När du slappnar av lugnar sinnet ner sig och det blir enklare att få distans till sina tankar och känslor. Prova att ladda ner en mindfulness-app och avsätt en kort stund varje dag.

  1. Ifrågasätt dina tankar och känslor

    Påminn dig själv om att tankar bara är tankar och att känslor bara är känslor. Bara för att du tänker eller känner en viss sak betyder det inte att det är sant!

  1. Gör något annat en stund

    Om du upptäcker att du fastnat i en orosspiral kan det vara effektivt att byta miljö och göra något annat. Gå ut och gå, ring en vän eller gör något annat som du mår bra av.


    Då är det dags att söka hjälp

    Om du känner att oron är svårkontrollerad, har pågått under en lång tid och påverkar din vardag och sinnesstämning negativt – sök hjälp! På Lägereld kan du boka videosamtal med en psykolog för 100 kr utan remiss.

Vill du prata med någon av oss psykologer?
Hör av dig så återkopplar vi och hittar en tid som passar dig.

Lägereld
Posted av Lägereld - september 10, 2020

Lägereld - din samlingsplats för ökat välmående och gemenskap.

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Explore Stravito's journey in revolutionizing workplace culture within the startup realm. Embracing Lägereld's innovative services, this Swedish startup has set a new... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Building a culture of feedback in an organization can help to foster growth, learning, and continuous improvement. The following are some principles... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Den 5 juli är Lägereld i Almedalen och pratar om hur vi kan påbörja en förändringsresa mot mer hållbara och välmående organisationer.... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Nya studier visar att empati är en av de viktigaste ledaregenskaperna för att skapa produktiva och välmående organisationer.... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Vi fick en pratstund med Hanna Holmberg, leg. psykolog och företagskonsult om vikten av sk. psykologisk trygghet för att skapa välmående arbetsplatser... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Try the Placebo Breath Program between April 1-21. First 7 days for... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Tisdagen 24/11 2020 röstade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm igenom ett förfrågningsunderlag för primärvården i Stockholm som tvingar fram omfattande reformer... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Hösten är en period som många tycker är tung och svår. Mörkret sänker sig över oss, vi blir inåtvända, trötta och kanske... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Lägereld lanserar skogsterapi i grupp! Ta del av ett 6 veckors program med fysiska träffar varvat med individuella sessioner med fokus på... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Övning som syftar till att tydliggöra för dig vad som är viktigt i just ditt... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Att lida av PMS kan vara alldeles förfärligt. Det beskrivs ofta som en känslomässig berg-och dalbana där man kastas mellan förtvivlan och... (Läs mer)

Joel Forsbom
Publicerad av Joel Forsbom

Panikångest är väldigt skrämmande för den som drabbas. Det är ofarligt men orsakar ofta stort lidande för den som drabbas. Som tur... (Läs mer)

Hana Jamali
Publicerad av Hana Jamali

För två veckor sedan (16e mars) gästade Lägerelds psykolog och relationsexpert Hana Jamali P4 i Göteborg för att diskutera den oro som... (Läs mer)

Hana Jamali
Publicerad av Hana Jamali

Hälsoångest uttrycker sig som en överdriven och återkommande rädsla för att bli allvarligt sjuk i framtiden och kan skapa stora problem för... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Många plågas av oro och ångest, speciellt i dessa turbulenta tider. Som tur är finns hjälp att få.... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Känslan man lever med när man lider av social fobi eller ångest är ofta väldigt svår att sätta ord på. Upplevelsen är... (Läs mer)

Julie Franzén
Publicerad av Julie Franzén

Du vet så väl hur du borde agera i en situation som den här, när ångesten river i kroppen och skapar ett... (Läs mer)

Lägereld
Publicerad av Lägereld

Dom talar om självskadebeteenden, om emotionellt instabil personlighetsstörning (borderline), om emotionell smärta, om självskada som distraktion, självmordsförsök, desperation, att vara fånge i... (Läs mer)

Martin Stolt
Publicerad av Martin Stolt

Psykolog Liv Svirsky svarar på frågor kring social ångest (social fobi). Vad är det? Hur skiljer man blyghet från social ångest? Vad... (Läs mer)